Дизайн веб-сайтів органів виконавчої влади буде уніфіковано

13.06.2019

12 червня Уряд ухвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціонування офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади».

Як зазначається у повідомленні Державного агентства з питань електронного урядування України, відтепер встановлено дизайн-код для офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади. Він передбачає єдині вимоги безпосередньо до дизайну офіційних веб-сайтів, тобто його візуалізації як єдиної системи, яка має однаковий інтерфейс, кольорову гаму, розміщення тих, чи інших елементів сайту і т.п.

«Зроблені кроки для підвищення рівня безпеки доменних імен державних веб-сайтів – всі домени мають бути підписані за допомогою технології DNSSec та захищені за допомогою SSL сертифіката. Таким чином вони стають більш захищеними від хакерських атак, взлому, фальшивих DNS тощо», - пояснюють у ДАЕУ.

З розвитком електронного урядування в Україні постійно збільшується кількість електронних державних послуг, які надають різні органи виконавчої влади. Доступ до всіх цих послуг можна отримати на Урядовому порталі в розділі послуги (наразі там знаходиться понад 125 електронних послуг). Але безпосередньо процес отримання послуги передбачає перехід на веб-сайт органу, який її надає. Історично склалося, що різні органи створювали веб-сайти за різними принципами та дизайном.

«Щоб зробити процес переходу безшовним та непомітним для користувача, Державне агентство з питань електронного урядування України розробило уніфіковані вимоги до офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади – дизайн код», - зазначається у повідомленні.

При його розробці було враховано найкращий світовий досвід, насамперед Великобританії.

Що зміниться?

  • Процес відвідування офіційного веб-сайту та пошуку на ньому інформації стає максимально зручними для користувача. Таким чином підвищується якість та доступність електронних послуг.
  • Створюються умови для реалізації принципу єдиного вікна («one-stop-shop») для доступу фізичних та юридичних осіб до інформації про діяльність органів державної влади.
  • Покращуються можливості для користування веб-сайтами органів виконавчої влади людьми з інвалідністю.
  • Встановлюються вимоги до захисту інформації – домен, на якому розміщений офіційний веб-сайт, повинен бути підписаний із застосуванням технології захисту доменних імен DNSSEC. Обмін інформації із офіційним веб-сайтом та доменне ім’я, на якому розміщений офіційний веб-сайт, повинні бути захищеними за допомогою кваліфікованого сертифіката автентифікації веб-сайту із дотриманням положень статті 21 Закону України Про електронні довірчі послуги.

Зазначається, що запровадження єдиного дизайн-коду офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади оптимізує витрату державних ресурсів (людських, фінансових, часових), а також є практичним і символічним виразом змін у державному управлінні.

Наразі з урахуванням дизайн-коду вже створений портал Кабінету Міністрів України https://www.kmu.gov.ua/ua, сайт Державного агентства з питань електронного урядування України https://www.e.gov.ua/ua. А з прийняттям зазначеної постанови, інші органи виконавчої влади мають модернізувати свої офіційні веб сайти відповідно до нових вимог.

 

Ще за темою: 

Івано-Франківськ першим оприлюднив детальні дані щодо роботи ЦНАПу

Майже 900 наборів даних стали обов’язковими до відкриття

Запрацювала перша електронна взаємодія в межах нацсистеми «Трембіта»

Категорія: 
Останні новини